Möt vår medlem Gullbrand Sjöström

Gullbrand Sjöström – en golfare med spjutspetskompetens

Nittiofem år gammal är han klubbens äldsta medlem. Men att låta åldern hindra honom från att spela golf skulle han aldrig tillåta. För Gullbrand Sjöström har levt ett liv i rörelse, och han gör det i klang med samtiden.

”Du stör inte alls. Jag kom precis in efter att klippt gräset.” Så svarar Gullbrand Sjöström när jag når honom på telefon.
Några dagar senare träffas vi över en kopp kaffe och hallonkaka på Forsgårdens terrass. Gullbrand är ett välkänt ansikte ute på golfklubben. Han har varit medlem i Forsgårdens Golfklubb ända sedan starten 1989. Nuförtiden spelar han ungefär två gånger i veckan och gärna på Kungsbanan. Innan rundan slår han oftast en hink med bollar för att värma upp. Senaste gången han slog sin egen ålder var när han var 91 år och scorade 88 slag.
– Egentligen borde det vara lättare att slå min egen ålder nu när jag är 95 år – jag får ju fler slag att slå idag! säger han med ett skratt.
Förr om åren spelade Gullbrand ofta med sin fru Inger. Hon hade ett slag på honom på varje hål och eftersom båda var riktiga vinnarskallar tävlade de varenda gång de gick ut. Nu för tiden spelar Gullbrand gärna med olika människor, då han tycker att man lär känna så många olika typer av personligheter, och att samtalen ofta är både trevliga och givande.
– För två år sedan spelade jag nio hål tillsammans med en av klubbens då nioåriga medlem och det var jätteroligt. Golfen är en fin idrott där man kan spela och mötas tillsammans trots stor åldersskillnad. Bokar sina starttider gör han i Sweetspot-appen.
– Det är lätt att boka via appen och jag tycker att den fungerar toppen, säger Gullbrand.

Ett liv med träning och rörelse
Att Gullbrand skulle fastna för golf var långt ifrån självklart. Född 1926 i Skellefteå hade det nog varit mer naturligt med skidåkning, men det blev istället friidrott och spjutkastning som förgyllde hans liv innan golfen tog vid.
I mitten av 1950-talet tillhörde Gullbrand svenska friidrottslandslaget under en femårsperiod. År 1954 placerade han sig på en sjätteplats på EM i Bern. Två år senare var han till och med aktuell för de olympiska spelen i Melbourne, Australien, men en skada strax innan tävlingen tvingade honom att ändra sina planer.

Just friidrott ser Gullbrand som bra träning eftersom den är så allsidig för kroppen.
– Den träning vi ägnade oss åt inom friidrotten på den tiden var en riktigt bra genomkörare för kroppen. Jag kände när jag började spela golf att jag hade stor nytta av min goda fysik som spjutkastningen gett mig. Jag har alltid slagit bollen långt och har mycket att tacka friidrotten för det.
Så vad var det då som fick honom att upptäcka golfen? Jo, Gullbrand och hans fru Inger flyttade till Kungsbacka 1965. På den tiden arbetade han som transportchef på Volvo och när ett nytt arbete erbjöds var de inte sena att flytta söderut. Saknar de norra delarna av Sverige gör han inte alls.
– Jag tycker om snö men jag vill inte ha den här! Det är inte så kul att skotta så snön kan gott få stanna i fjällen.
Väl installerade på sin nya hemort brukade Gullbrand och Inger promenera runt Hammerö. Eftersom både Gullbrand och Inger alltid tyckt om att röra på sig ville de gärna börja spela när det sedan anlades en golfbana så nära deras hem.
– Något av det bästa med Forsgårdens Golfklubb är närheten till golfbanan. Det ser jag som väldigt positivt, att kunna vara medlem på en så centrumnära bana. Sedan har finishen utvecklats enormt år för år, vilket har gjort att banan blivit riktigt fin.

Man blir gammal om man slutar spela golf
Det är lätt att tänka sig att en man med den aktningsvärda åldern 95 år skulle vilja dra ner på tempot, men icke. Gullbrand har mycket energi och att hålla i ordning på huset och tomten är delar av det som sysselsätter honom i vardagen. På vintern blir det dagliga skogspromenader och Gullbrand har även besökt Forsgårdens gym för att träna kroppen.
Alla som golfar hittar ju sin anledning till varför, vare sig det är för motionen, naturupplevelsen, det sociala umgänget, eller för att ta sig hela vägen till de olympiska spelen.
– För mig är det bästa med golfspelet utan tvekan motionen som gör att man håller god fysik, och att man får det mentala genom att träffa trevliga människor, säger han utan att fundera en sekund.
Och man slutar inte spela golf bara för att man blir gammal; man blir gammal om man slutar spela golf, menar han.
– Förr spelade jag väldigt mycket mer och ibland varje dag, men nu tycker jag att ett par golfrundor i veckan är lagom. Men jag promenerar varje dag och jag gör även gymnastik hemma varje dag. Man märker direkt om man håller upp ett par dagar – då stelnar man till. Mitt mål med golfen nu är att bibehålla hälsan så att jag kan fortsätta att spela ett par gånger i veckan.

I dag är tyvärr inte Inger i livet längre. Att leva utan sin trogna livspartner har sina sidor, medger Gullbrand. Man får lära sig att leva på ett nytt sätt.
– Vi var så tajta min fru och jag, men nuförtiden sörjer jag inte Inger utan väljer att minnas allt det roliga vi haft tillsammans. Jag mår bra när jag tänker på henne och blir glad av att minnas allt det trevliga vi gjort. Det gäller att fokusera på rätt saker.
Parets två barn och barnbarn bor dock i Göteborgsområdet och dem träffar han gärna på diverse trevligheter.
– Fast ingen av dem spelar golf numera. De kanske har slutat spela för att slippa vara nära mig! säger Gullbrand med ett skratt.