Säg hej till vår Klubbchef och VD

Spindeln i nätet

Vår klubbchef och VD Karolina Bohlin, som lämnade sitt drömjobb som golfproffs bara för att upptäcka ett nytt. Men vem är hon, hur ser hennes arbetsvardag ut, och vad vill hon åstadkomma med Forsgårdens Golfklubb?

Driven, målmedveten, affärsmässig. Är serviceinriktad, social och kommunikativ. Vågar tänka nytt, kan engagera och motivera. Det ställs höga krav på en modern klubbchef. Man är till stor del spindeln i nätet mellan medlemmar, gäster, styrelse och affärspartner, och det är ett jobb som kräver såväl simultankapacitet som lyhördhet. Någon som har det är Forsgårdens egen Karolina Bohlin. År 2016 tilldelades hon utmärkelsen Årets klubbchef i Sverige av GAF (Golf Administratörernas Förening.)

– Att få den utmärkelsen betydde mycket för mig. Jag är väldigt stolt över mitt arbete. En viktig del i en klubbchefs arbete är att vara lyhörd och närvarande med både medlemmar och anställda. Vi har många medlemmar och man önskar olika saker och det kan ibland vara svårt att tillmötesgå alla. Jag arbetar för att vi ska göra vårt bästa för att infria de flesta medlemmars förväntningar och önskemål.

Hur upplever du denna golfsäsong?

– Den här säsongen har varit fantastisk med massor av golfspel. Vi har kunnat genomföra våra aktiviteter trots att vi verkat ytterligare ett år under pandemin. Men golfen har varit och är ju fortfarande en fantastisk miljö att vara i, inte minst under denna utmanande tid. Jag är minst sagt ödmjukt tacksam för detta golfår.

Att driva en golfanläggning är ett lagspel. Utan sin personal, två kompetenta styrelser och många ideella krafter, hade utvecklingsresan inte varit möjlig, säger Karolina.

– Vi är 10 helårsanställda och under säsong är vi totalt 25 medarbetare. Ett riktigt fint gäng! Ledarskap är något av det roligaste jag vet och jag har ett starkt intresse för detta. Med ett bra ledarskap kan man även leda sig själv genom livet och jag försöker att implementera mina tankar på min omgivning. Det är viktigt att försöka få en bra förståelse för både mig själv och för andra människor genom att ställa rätt frågor, coacha och leda: Vad drivs jag av? Vad drivs medarbetare av? Hur blir vi bra tillsammans? Det är ett spännande ämne och man kan göra så mycket med ett bra ledarskap. Både för sig själv och andra.

Hur ser din arbetsvardag ut?

– Jag avslutar alltid min arbetsdag med att bestämma vad jag ska starta min nästa arbetsdag med. Det innebär att det alltid ligger en planerad aktivitet direkt när jag kommer på morgonen, och innehållet på den kan variera väldigt mycket. Mina dagar handlar mycket om mötet med medlemmar; fysiskt, per telefon eller via mejl. Jag lägger tid på att leda och fördela arbeten som ska göras mellan oss anställda. Jag arbetar även med vår ekonomi och hanterar frågor som handlar om att förgylla upplevelsen för våra medlemmar och besökare. På vintern är det planering som gäller. Prognoser och budget ska sättas, rutiner, processer och avtal ses över. Ett väl utfört arbete under höst och vinter är en förutsättning för en lyckad säsong. Målen för 2022 är inte satta ännu men under process och vi kommer tillsammans med styrelserna att summera tankar och önskemål till tydliga mål inom kort. Jag älskar dessa processer så det är en väldigt rolig tid just nu!

Hur viktigt är det för dig att vara synlig ute i verksamheten?

– Mycket. Det är där ute som man lyssnar av medlemmar och gäster och kan ta tempen på stämningen och vilka önskemål och tankar som finns. Det är även viktigt att lyssna på och förstå alla medarbetares olika roller på klubben. Det är en stor utmaning att vara synlig som klubbchef/vd och jag önskar att det fanns mer tid för detta. Men jag försöker helt enkelt att schemalägga viss tid för att vara synlig och inlyssnande.

Från en dröm till en annan

Karolina har med stor framgång vigt sitt liv åt sporten. Uppvuxen i Falkenberg fattade hon golfklubborna redan när hon var sex år gammal. Som 14-åring kom hon med i juniorlandslaget och 1997 tog hon steget till att bli proffs på damernas Europatour.

Satsningen mot toppen var stenhård. Bland hennes meriter finns en rad fina placeringar. Men efter tio års kuskande över världen hade Karolina fått nog av tourlivet.

– Att vara proffs innebär många resdagar hemifrån och de åren på touren var en helt fantastisk tid. Men jag kände till slut att det var dags för nya utmaningar och valde att sluta som professionell spelare för att bli tränare.

Efter tränarutbildningen drev Karolina, under några år, tillsammans med sin make Martin Bohlin tränarverksamheten och shopen på Vallentuna Golfklubb utanför Stockholm.

– 2009 flyttade vi ner till Kungsbacka och Martin och jag drev som entreprenörer shop och träningsverksamheten på Forsgården. Jag trivdes jättefint som tränare men efter ett tiotal år i den rollen kände jag att jag ville jobba i ett större företag och jag ville arbeta med fler anställda. Jag drivs mycket av företagande och strategiarbete och sökte ett uppdrag som gav mig fler av de ingredienserna. Så när möjligheten gavs var steget in på klubbens kansli väldigt naturligt. Det har jag aldrig ångrat.

Vilka erfarenheter från touren har du användning av i din roll på Forsgården?

– Jag har tagit med mig mycket av mina år på touren som jag använder mer eller mindre dagligen. Jag spelade ju 15 år i svenska landslaget varav åtta år på Europatouren, och att spela ensam på touren innebär att man varje dag behöver göra sitt allra bästa. Alla kan vakna upp och ha en dålig dag. Men om man vaknar upp en tävlingsdag i exempelvis Italien och ”har en dålig dag” innebär det att man själv måste coacha sig till att sätta sig i ett produktivt och bra tillstånd. Det finns knep för att få sig själv att må bra och prestera på topp. Just de verktygen använder jag ofta även i min nuvarande arbetsroll.  

Att spela professionell golf handlar mycket om att sätta mål och arbeta för att nå eller överträffa dessa. Gäller detsamma i ditt arbete på klubben?

– Ja, men här är det ytterligare en dimension som innebär att vi sätter målen tillsammans med styrelse och medarbetare jämfört med att sätta målen för egen maskin. Arbetet för att nå målen är ett teamarbete och det är roligt att göra det tillsammans! Min vision är att ständigt utvecklas som människa och i min yrkesroll. Det arbetar jag med varje dag. Jag utvärderar: Vad är bra? Vad kan bli bättre? De frågorna använder jag både på jobbet och i mitt privata liv. Det är ett ständigt pågående hjul som snurrar för att ständigt utvecklas på alla plan.

Hur ofta kommer du själv ut och spelar?

– Jag spelar jättemycket golf igen! Mina barn är båda snart i tonåren och de älskar golf, vilket gör att vår familj spelar så mycket vi kan på vår lediga tid … Det blir så mycket golf att det nästan är lite galet!

Dagarna fylls med spel på banan, golfträning eller fysträning. Jag gillar att röra på mig och förutom golf blir det powerwalks, joggingrundor, gym, padel eller något annat kul. Jag har ganska mycket energi, men jag gillar också soffhäng.

Så hur ser fredagsmyset med familjen ut?

– På fredagar är det först fredagsgolf för barnen, vilket är klubbens trevliga juniortävling. Sedan tar vi alltid lite godsaker och ett glas vin innan middagen och summerar veckan. Lite kul att våra barn, som snart båda två är tonårsbarn, fortsatt vill hänga med oss på fredags- och lördagsmyset. Jag gissar att det är en tidsfråga innan de vill göra annat än att hänga med oss, men än så länge verkar vi inte vara helt mossiga!

Fler artiklar

Namn Datum
Golfvecka v 31 2022-01-21
Öppettider kansliet 2021-12-14
Forsgårdens Business Club 2022 2021-12-14
Banan stängd 2021-11-12
Säg hej till vår Klubbchef och VD 2021-11-10