Kristians blogg

Sista inlägget 2018-10-02

Här kommer årets sista och längsta inlägg.

Det har varit jätteroligt att få vara med i detta projekt och jag har lärt mig massa nya saker inom golfen. Jag ska börja med att tacka Forsgården med Karolina i spetsen, Johan Ö, Linda, Robin och Johan N för all feedback jag fått under säsongen. Utan dessa personer hade det aldrig gått så bra som det faktiskt har gjort.

Samtalen med Johan Ö lärde mig hur jag ska förbereda mig mentalt inför varje slag, även hur man förbereder sig inför en runda och hur man lägger upp en spelplan. Nu vet jag också hur jag kämpar mot mina hjärnspöken. När jag tänker efter har jag inga kvar ute på vår bana.

Fyspassen med Linda har varit väldigt jobbiga och roliga på samma gång. En helt annan slags träning än att gå till gymmet och lyfta vikter. Här har jag kämpat med balans, smidighet och uthållighet. Några av träningsuppläggen har varit utformade så att jag kunnat göra dem hemma, vilket har passat mig bra. 

Med Robin har jag själv fått välja vad jag velat träna på och vi har gått igenom i stort sätt alla sorters slag man kan tänka sig. Det vi har kämpat mest med har varit min driver. Den var helt under isen i våras och en bit in på sommaren. Nu är det nog min bästa klubba. Det som jag var sämst på men som tog kortast tid att lära sig var nog bunkerslag. En halv lektion och poletten ramlade ner. En sak som jag uppskattat extra mycket är all feedback jag fått vid sidan av våra golflektioner, då i form av sms och även 5 min på rangen då och då.

Mitt bollplank under projektet har varit Johan N i shopen. Det han inte vet om golfutrustning är inte värt att veta. Han har vid flertalet gånger kommit ner till mig på antingen rangen eller putting greenen och kommit med små tips. Har jag velat prova en ny klubba eller haft en fråga om något har han alltid hjälpt till.

I måndags hade jag min sista lektion ihop med Robin, vi började i studion och gick igenom mina klubbor och justerade svingen för mina långa järn. Än en gång hade jag tappat ut min högra armbåge vilket resulterar i att jag kommer utifrån och får till en slice. Snabbt fixat. Tiden räckte även till en sväng på putting greenen. Här förlängde vi min baksving samt justerade mitt grepp.

I tisdags var det dags för den årliga branchgolfen som spelades på S:t Jörgen gk. Det var en helt ok bana med riktigt snabba greener. När vi samlades på morgonen för presentation och genomgång var det många som höjde på ögonbrynen när jag sa att Forsgården var min hemmabana. Det var ganska tydligt att många golfare runt om i Sverige håller Forsgården som en toppbana. Riktigt skoj! Dagen blev inte sämre av att jag vann tävlingen på 73 slag och tog därmed hem vandringspokalen samt att jag får välja på vilken bana nästa års tävling skall spelas på.

Tack för den här säsongen.

Ha det bra alla!

Mvh Kristian

Förkyld 2018-09-24

Veckan som gått har varit tuff med massa jobb samt en riktig förkylning. Jag har provat att vara på rangen, putting greenen samt borta vid hål 13 tyvärr utan någon som helst ork. Har dessvärre inget att skriva om denna vecka. Hoppas jag känner mig bättre nästa vecka som även är den sista på projektet. På måndag ska jag träffa Robin för årets sista golfträning, tisdag är det företagsgolf. Har även bokat in en sällskapsrunda med Per nästa lördag. Återkommer med detta och en summering av ”Gör om mig” nästa vecka.

Ha det bra alla 

//Kristian

Vinterträning 2018-09-24

Det blir tyvärr mindre och mindre golf under vardagarna, tiden räcker helt inte till samtidigt som vädret inte är jätteroligt. Däremot så har jag varit iväg på en golfweekend till Bjäre gk där det blev en hel del golf. Vi hade allt från regn till sol och en hel del vind. Det är tufft att ta på och ta av sig kläder ute på banan hela tiden samtidigt som blåsten tar massor av krafter. Sista dagen valde vi att åka golfbil. Det var väldig behagligt och jag kände att jag hade lättare att fokusera i slutet av rundan  än dom andra dagarna då jag gick runt banan. 

Jag har börjat fundera på hur jag på bästa sätt ska förbereda mig för nästa golfsäsong. Inomhusgolf? Puttning? Styrketräning? Ska man gå ner till rangen med jämna mellanrum under vintern eller ska man bara lägga golfen helt åt sidan? Om det är bästa sättet, när ska man då börja träna igen. Hur tränar man på den mentala biten under vintern? Många frågor som jag skulle vilja ha svar på

Ha det gott alla 

//Kristian

Höst 2018-09-11

Tappra Barn 2018-09-04

Ryder Cup 2018-08-21

Veckans fokus har legat på inspel mellan 70-100m så jag har tillbringat en hel del tid på övningshålet borta vid hål 13. Känner att det har gett resultat och jag har en bra känsla innan jag slår dessa slag ute på banan. Blir avståndet kortare känns det genast mycket osäkrare, vet egentligen inte varför. Så från och med nu kommer jag försöka ”lägga upp” mig så att jag har det avståndet kvar istället för som innan slå fram mig så långt som möjligt. Tror min nästa lektion med Robin kommer vara på samma övningshål för att förhoppningsvis få lite tips om hur man ska tänka samt slå dessa slag. 

I helgen var jag med och spelade Ryder Cup, Forsgården mot Kungsbacka gk.

Det var första gången jag spelade matchspel, väldigt rolig spelform. Jag fick spela bästboll ihop med Lars-Olof första dagen vilket resulterade i en vinst med 2 upp efter hål 17.  Det var mycket mera taktik än jag tidigare trott. Man fick anpassa sitt spel både efter hur motståndarna låg på banan samt hur min medspelare låg. Andra dagen var det dags för singelspel. Där lyckades jag inte lika bra och förlorade med 1 ner efter hål 18, surt....... Jag har nu i efterhand förstått att det krävs en hel del taktik även i singelmatch. Jag känner att jag lämnar helgen bakom mig flera erfarenheter rikare.

Avslutade veckan med att gå en fadderrunda med min fru, plötsligt händer det 18p! Nu har hon sitt gröna kort och hcp 54.

Ha det bra

 //Kristian

KM 2018-08-14

Det har minst sagt varit en hektisk vecka. I måndags träffade jag Robin för en genomgång av min sving. Det var som tidigare när jag inte haft någon lektion på ett tag, att jag har en tendens att svinga som innan projektet. Lyckligtvis så blir det mindre och mindre justeringar. Jag får kämpa ganska mycket med att hålla in min högra armbåge nära kroppen. Jag vet hur jag ska göra ändå blir det fel..... när ska man lära sig? 

I tisdags var det dags för min sista träff med Johan, vi summerade och konstaterade att det har gått ganska bra. Just den mentala biten har hjälpt mig mycket vad gäller hur jag ska tänka och agera vid dåliga slag, även hur jag ska orka att hålla koncentrationen uppe under en hel runda. 

I torsdags var det dags för en dubbellektion ute på banan med Robin. Vi pratade om massa olika saker som kan hända ute på banan. Tex var peggar man upp mellan teekulorna och varför, vart vill man landa, vart ska man absolut inte landa, inspel mot green, hur lutar greenen och vart finns hinder runtom. Dessa saker är inget jag tänkt på innan men som jag kommer börja tänka på framöver. Vi gick även igenom slag från fairwaybunker och korta slag runt greener i hög ruff. Dessa två sorters slag är något jag har väldiga problem med men nu fick jag flera bra tips om hur jag ska hantera dem. 

Jag avslutade veckan med att spela KM i regn, blåst, hagel samt solsken. Lördagens 36 hål var väldigt tuffa med mycket regn och åska hängandes i luften vilket ledde till ett par avbrott i spelet. På söndagen var det mycket bättre väder fast med lite mera vind. Det var roligt att spela från vit tee, tyvärr lyckades jag inte riktigt hålla ihop spelet och landade på 86, 83 och 88 slag.

Ha det bra

//Kristian

Sista semesterveckan 2018-08-08

Då var min semester över för detta året. Känns inte jätteroligt att gå tillbaka till jobbet imorgon måndag, hade mycket hellre varit ledigt ett tag till så jag kunde spendera mera tid på Forsgården. Det positiva är ju att det är långt kvar av golfsäsongen. Nu får man bara börja pussla ihop så att tiden räcker till golf och gymträning. 

I början av veckan var jag med min familj i ett par dagar på Gotland, golfklubborna fick stanna hemma denna gången. Däremot så körde jag och min fru Lindas pass samt var ute och sprang på strandpromenaden varje morgon. Springa är nog inte min grej..... kände mig stel och klumpig samt att det var fruktansvärt varmt ute, men det var väldigt skönt när vi var klara. Väl hemma i Kungsbacka gick jag ner till klubben för att träna, där sprang jag på Pontus med familj som frågade om jag ville följa med ut på 9 håls banan. Självklart hängde jag på men mitt spel kändes lite som när jag sprang, stelt och klumpigt. Hade heller ingen kikare eller klocka med mig så jag hade väldigt svårt att uppskatta längder på banan. Kanske är det nyttigt att spela utan dessa hjälpmedel så att man lär sig. Spelet stämde inte alls så efter hål 5 bestämde jag mig för att gå av och gå hem. 

I lördags morse träffade jag Johan N i studion för att gå igenom och se hur långt jag slår med mina klubbor. När jag började med projektet hade jag ganska bra koll på hur långt jag slog, men på sista tiden stämmer det inte och jag slår numera ofta för långt. Jag tror det hänger ihop med att jag har ökat min svinghastighet och har en renare bollträff. Jättebra att man kan ställa sig i studion och få exakta mått på sina klubbor. Vi passade även på att prova ut en ny spoon. Skönt att ha en klubba som är lite enklare att slå med än drivern samtidigt som jag inte tappar allt för mycket längd. Direkt efter passet i studion var det dags för en 18 håls runda ihop med Per och Mathias. Eftersom jag inte tränat närspel på nästan en vecka kände jag mig osäker på min puttning innan rundan. Det hade jag inte behövt oroa mig för. 29 puttar totalt! Lägst antal någonsin för mig. Gjorde även 3 birdies och slutade på 76 brutto efter att ha avslutat med att göra bogey på dom 4 sista hålen. Ny sänkning till 6,2 och med det har jag nu klarat av mina mål som jag och Robin satte upp i April. Ska träffa Robin måndag och torsdag nästa vecka, då ska vi sätta upp ett eller flera nya mål som jag kan jobba emot.

Ha det bra

//Kristian

Golfveckan 2018-08-02

Veckan som gått har det varit golfveckan som ni vet.

Jag har spelat tre av tävlingarna. I måndags spelade jag Lillåns Trophy ihop med Mathias. Vi spelade riktigt bra och kompletterade varandra väldigt bra dvs vi hade nästan inga dåliga slag samtidigt. 8 birdies och 3 bogeys gjorde att vi landade på 60 slag netto och en hedersam 3:e plats. I tisdags spelade jag Forsslaget. Det gick inte alls lika bra som dagen innan, kan nog sammanfatta rundan med orden ”total härdsmälta”. Jag puttade så uselt att jag funderade flera gånger på att bryta men bet ihop och avslutade. 43st puttar på 18 hål är tom sämre än innan jag började med ” Gör om mig”. Kan det ha något med att jag spelade en scrambletävling dagen innan? Då puttar man ju på ett annat sätt och går för det, hur som helst så var självförtroendet i botten på greenerna. I fredags spelade jag Krogrundan ihop med Henrik, vi blev lottade med Marcus och Mathias. Vi hade det riktigt roligt i bollen med mycket skratt. Att vi spelade bra och vann A-klassen gjorde ju inte dagen sämre. Inget jag trodde på efter tisdagsrundan men som tur är svänger det snabbt i golf.

Tisdagskvällen spenderades på puttinggreenen fram till solen gick ner och myggorna kom fram. Kändes helt ok, konstigt..... Var även nere och puttade på onsdagseftermiddagen. Körde ett par övningar jag fått från Robin och det gick jättebra. För mig handlar puttning om känsla, dagsform och självförtroende. Om man börjar en runda med att putta dåligt hur vänder man det? Hur ska man tänka? Ska man putta offensivt eller defensivt? Frågor jag ska ta med Robin och Johan. 

Gick ner till rangen i lördags efter åskovädret, kändes nästan kusligt öde.... gick igenom mina långa järn och träklubbor. Allt stämde hur bra som helst. Hur kan det variera så mycket från gång till gång?

 

Ha det bra

 

//Kristian

Östkusten 2018-08-02

Veckan som gått har spenderats i Västervik med min familj samt min mor och bror med familj. Vi bodde i en stuga ute vid vattnet så det blev mycket avkoppling och bad denna vecka. Alla i stugan följde med mig när jag körde Lindas pass, stora som små. Det var mycket träningsvärk hos många under veckan.

Jag passade även på att utnyttja Nordic Trophy ihop med min bror Alexander. Vi försöker att spela en runda ihop varje år och detta år valde vi Kalmar gk. Det var en kort, rolig och lite trixig bana. Rent resultatmässigt gjorde jag min bästa runda någonsin, 74 slag brutto. Känns skönt att veta att spelet sitter då det inte blivit särskilt många rundor dom senaste två veckorna. Vi passade även på att åka till Västerviks gk en kväll för att slå ett par hinkar på rangen samt testa på resterande övningsområden. Väl hemma i Kungsbacka igen åkte jag nästan direkt ner till Forsgården för att ställa mig på övningsområdet vid 18 tee för att träna närspel och bunkerslag samt slå ett par hinkar på rangen. Närspel är det jag tappar känslan i fortast. Jag har väldigt svårt att bestämma längden på korta chippar, så inför golfveckan som börjar imorgon Måndag var nog det mer än nödvändigt att åka ner idag för lite närspelsträning. Golfveckan ja... har anmält mig till tre tävlingar nästa vecka. Ser fram emot det jättemycket. Ska även se om jag kan få till en tid för att träffa Robin och eventuellt även Linda.

 

Ha det bra!

Semester 2018-07-16

Första semesterveckan avverkad dock utan en enda golfrunda då banan varit stängd. I tisdags hade jag en tid för min enda planerade golfrunda denna veckan. Jag skulle ha spelat på Delsjö gk tillsammans med Per, men den fick jag ställa in då min fru fick tag i två biljetter till Ed Sheeran med kort varsel. Det blev en riktigt trevlig kväll. 

Eftersom banan varit stängd har jag kunnat lägga mera fokus på min fysträning och har kört Lindas pass 5 gånger denna vecka. 

Golf är verkligen en färskvara. Efter en vecka utan golf spelade jag 18 hål i söndags morse direkt när banan öppnade 😀tyvärr gick det inte alls bra. Jag både duffade och slog socket samt hade inget självförtroende från tee. Det resulterade i 31p och en höjning, inte riktigt vad jag räknade med....... Det var många tankar om vad jag gått igenom med Robin istället för som innan då det bara flytit på. Svårt att spela bra när man börjar tänka på vad man ska göra varje gång man ställer upp vid bollen för att slå. Det positiva var att det gick bättre ju längre in på rundan vi kom. Ska bli spännande att se hur jag spelar nästa runda, förhoppningsvis fortsätter det där jag avslutade.

//Kristian 

Bra golfvecka 2018-07-16

I veckan som gått har jag för första gången någonsin tagit mig an 18-hålsbanan från vit tee. Det var riktigt roligt, som att spela en helt ny bana. Jag gick runt på 83 slag brutto efter en sur 8a på hål 12. Känns som att jag nästan alltid har ett riktigt dåligt hål per runda som förstör för mig. Det bästa med vit tee var att jag tvingade mig själv att använda min driver från tee istället för som vanligt min j5.

Jag har även lyckats med ett av mina mål som jag satte upp. I fredags morse klarade jag att gå 18 hål utan dubbelbogey och med minst 9 par eller bättre. Har även sänkt mig en aning och är i nuläget nere i 7,2 alltså 0,5 kvar tills hcp-målet är uppnått. Jag gick även en runda på fredags eftermiddagen med Poul och Ulf där vi alla lyckades göra eagle på hål 11. 

Det var tungt att gå två rundor på samma dag men även roligt att prova. Här kom mycket av det jag pratar med Johan in om tex hur man håller fokus och koncentration uppe under en längre tid. Har även hunnit med en tävling under veckan. Det var en scramble tävling på Lycke gk, som jag spelade ihop med Mathias. Vi kämpade på bra och gick -6. Tyvärr räckte det inte till någon bra placering.

Veckan som kommer är ju Forsgården stängd så ska försöka spela någon annan bana under veckan. Jag kommer nog även gå ner och titta på tävlingen, det är ju inspirerande att se duktiga spelare.

Ha det bra alla

//Kristian

Halvtid i "Gör om mig" 2018-07-03

I måndags träffade jag Robin för en lektion där vi gick igenom hur man läser och tar ut en linje på en green. Kändes hur bra som helst, nu har jag massor av material att jobba med på greenerna. Vi gick även igenom mina järn och träklubbor som har sviktat lite sista tiden. Visade sig att jag oavsiktligt gått tillbaka till min ”gamla” sving på flera punkter som jag hade innan Gör om mig. Jag hade klubbladet alldeles för öppet, stod med fötterna för mycket åt vänster samt att jag stod för nära bollen. Alla dessa punkter gör att det är lätt att skruva bollen åt höger och det är precis det jag vill sluta att göra. Vi pratade även en del om hur jag ska lära mig att ställa upp med fötterna mot målet. Robin ställde ut en hink ca 5 m framför mig som var i linje med målet och då fungerade det genast mycket bättre. Så på banan får jag vända på det och pegga upp bollen efter att jag tagit ut någonting lite längre fram, tex en gammal peg, en torva eller en grästuva. Hur jag gör på fairway får bli ett senare problem.

 

Har även hunnit med att träffa både Johan och Linda. Var ett tag sen jag träffade Linda så såg fram emot ett nytt träningsupplägg. Denna gång var det ett pulspass. Det innebär att man ska göra ett antal övningar och där emellan springa en kort sträcka, alltså ingen vila. Det var sjukt jobbigt, om jag känt mig någorlunda stark innan hade jag inte samma känsla efter passet. Hade träningsvärk i tre dagar. Passet är utformat så att jag kan köra det varsomhelst, passar perfekt nu till sommaren.

 

Nu är jag halvvägs in i projektet och målen som jag satte upp var:

Rent hcp mässigt satte vi upp målet att försöka gå ner från 9,7 till 6,7. 

Klara av en runda med minst 9 par och ingen dubbelbogey.

Kunna slå en kontrollerad draw eller fade

Höja min lägstanivå

Lära mig slå i en bunker

Bli säkrare från tee

 

Det jag känner att jag kan bocka av är de tre nedersta punkterna.

Mitt nuvarande hcp är 7,8, alltså på god väg mot 6,7. Jag har som bäst spelat 18 hål med en dubbelbogey, tror det bara är en tidsfråga innan jag löser det.

Att kunna slå en kontrollerad draw eller fade fungerar hyfsat bra men känner inte att jag har full kontroll på det ännu.

 

Vi ses på banan

 

//Kristian

Midsommarväder 2018-06-25

Midsommarvecka med till lika midsommarväder.  Rundan i onsdags spelades i mestadels regn och blåst. Hade 15 slag totalt på hål 12 och 13, kändes inte jätteroligt att spela vidare då. Jag har det tufft att lägga på/dra av klubbor i vinden. Vet inte riktigt hur jag ska träna på det. Allt för ofta slår jag för långt i medvind samt för kort i motvind. 

Har tyvärr börjat dra mina bollar ut åt höger igen...... inte bra. Vet inte riktigt vad det är som jag gör fel. Jag har läst igenom alla Robins anteckningar om hur jag ska slå olika slag och tycker att jag gör som jag ska men det är någonting som inte stämmer. Ska träffa Robin imorgon för en ny lektion på greenen. Hoppas att vi får lite tid över för mina järnslag. Jag tror/hoppas att det bara är någon liten detalj som jag glömt bort.

Efter att ha tränat puttning ganska intensivt ett tag har jag dragit ner på det och direkt har jag börjat missa en del ”enkla” puttar som jag innan har satt. Puttning är en färskvara som måste underhållas hela tiden. Jag är alldeles för feg på greenen och puttar ofta kort. Putta kort är nog det sämsta man kan göra på en green. Jag måste ge bollen chansen att gå i, våga ta en returputt.

Ha de bra alla!

//Kristian 

Spelstrategi 2018-06-19

Veckan som gått

I fredags träffade jag Johan där vi pratade om mina rutiner och hur jag kan förbättra dom. Ibland har jag en tendens att spela lite för tufft mot flaggan istället för att nöja mig med att landa mitt på greenen och lita på min puttning. Jag behöver ha en plan för hur jag ska spela en runda innan jag slår ut på tee 1. Man kan ju inte alltid slå så långt som möjligt utan oftast lönar det sig att ha en tanke om vart man vill ligga för att underlätta nästa slag. De senaste veckorna har jag övat mycket på min puttning så detta kanske kommer bli lättare nu när jag känner mig säkrare på greenerna.

På rangen fortsätter jag att träna på att vrida upp min vänstra handled. Det blir bättre och bättre men faller ibland tillbaka till min gamla vridning. Övningssvingar utan boll är väldigt bra att göra när man ska öva in något nytt i sin sving. Jag har mitt gamla järnset hemma som jag brukar använda. Undra vad grannarna tror egentligen när man står på altanen och svingar.

Avslutade veckan med att spela Volvo World Golf Challenge ihop med Per. Vi blev lottade ihop med Mathias och Björn som är dom som jag brukar spela flest rundor med, Hur stora är oddsen för det? Jag och Per spelade ganska bra båda två och framförallt synkade vi väldigt bra och fallerade aldrig på samma hål vilket resulterade i en fjärde plats. Rundan innehöll både ösregn och solsken så regnkläderna åkte på och av ett antal gånger under rundan. 

Ha de gott!

//Kristian