Fadder – en viktig roll

Efter den inledande introduktionen som består av grundläggande utbildning i praktik och teori är det dags att börja med det riktiga spelet på banan tillsammans med en fadder.
Man ska spela minst två gånger med en fadder. Man ska klara att få ihop 18 poäng en gång eller 14 – 17 poäng två gånger över 9 hål med 2 extra slag per hål från gul/svart utslagsplats. Alla hålen spelas då som par 3-hål. Därmed har man erhållit Grönt Kort

Vägen till officiell hcp går sedan genom fortsatt spel från tee 39 (grön/vit) och röd tee, gärna tillsammans med en fadder. Nu spelas hålen som par 3, 4 och 5. Nu börjar du spela på klubbhandicap 54 och får erhållna slag enligt slopetabellen. Du sänker ditt klubbhandicap med 1 slag för varje poäng över 18 poäng på 9 hål. Du kan inte höja ditt klubbhandicap.

Vad förväntas av en fadder?

Fadderns roll är viktig för att nybörjaren ska komma med i klubbgemenskapen på ett bra sätt och det finns bara ett formellt krav på en fadder.
Faddern ska ha hcp 36 eller lägre.
Faddern ska vara en erfaren golfspelare och några viktiga punkter som ofta behöver belysas lite mer än andra är t.ex. Klicka på nedanstående länk för att få en lathund med mer detaljer om vad en fadder bör hjälpa den nya golfaren att förstå.

Regler för Fadderrundor

I Nybörjarutbildningen igår att Ni tillsammans med en Fadder, skall spela ett antal 9-håls rundor. Målet med dessa Fadderrundor är:
• Att med hjälp av faddern få praktisk övning i Golfvett och regler.
• Att få möjlighet att utveckla sina praktiska färdigheter under överinseende av en erfaren golfare.
• Att via faddern få insikt i hur man för sig på en golfklubb/golfbana i samband med spel.
• Att med hjälp av faddern öva i hur en golfscore räknas.
• Att spela ihop 18 poäng 1 gång eller 14 – 17 poäng 2 gånger över 9 hål (mot hcp 36) från gul/svart utslagsplats. Därmed har man uppnått spelkraven för Grönt Kort