Kristians blogg

Spelstrategi 2018-06-19

Veckan som gått

I fredags träffade jag Johan där vi pratade om mina rutiner och hur jag kan förbättra dom. Ibland har jag en tendens att spela lite för tufft mot flaggan istället för att nöja mig med att landa mitt på greenen och lita på min puttning. Jag behöver ha en plan för hur jag ska spela en runda innan jag slår ut på tee 1. Man kan ju inte alltid slå så långt som möjligt utan oftast lönar det sig att ha en tanke om vart man vill ligga för att underlätta nästa slag. De senaste veckorna har jag övat mycket på min puttning så detta kanske kommer bli lättare nu när jag känner mig säkrare på greenerna.

På rangen fortsätter jag att träna på att vrida upp min vänstra handled. Det blir bättre och bättre men faller ibland tillbaka till min gamla vridning. Övningssvingar utan boll är väldigt bra att göra när man ska öva in något nytt i sin sving. Jag har mitt gamla järnset hemma som jag brukar använda. Undra vad grannarna tror egentligen när man står på altanen och svingar.

Avslutade veckan med att spela Volvo World Golf Challenge ihop med Per. Vi blev lottade ihop med Mathias och Björn som är dom som jag brukar spela flest rundor med, Hur stora är oddsen för det? Jag och Per spelade ganska bra båda två och framförallt synkade vi väldigt bra och fallerade aldrig på samma hål vilket resulterade i en fjärde plats. Rundan innehöll både ösregn och solsken så regnkläderna åkte på och av ett antal gånger under rundan. 

Ha de gott!

//Kristian 

Förbättring 2018-06-15

Veckan som gått har spenderats på övningsområdena runt Forsgården med framförallt 2 st klubbor, putter och driver. Kände att tiden inte riktigt räcker till för att träna alla olika typer av slag så jag rådfrågade Robin om vad han tyckte jag skulle lägga fokus på och det har jag följt.

Som jag skrev i tidigare inlägg har jag fört lite statistik över mina puttar. Innan jag började med putt träning hade jag lite drygt 40 puttar / runda. Mina 4 senaste rundor har krävt 30-35 puttar. En klar förbättring. Har även tränat väldigt mycket med min driver och i onsdags var det dags att använda den på alla par 4 och 5 hål utom hål 6, 8, 12 och 16. Det gick långt över förväntan, så med en fungerande driver och 30 puttar lyckades jag skrapa ihop 39p, ny sänkning! Just nu är golf väldigt roligt.

Har även hunnit med en sällskapsrunda där jag spelade med Niclas och Peter. Peter känner nog dom flesta igen som läser denna blogg då han var med i ”Gör om mig” för två år sedan. Vi hade en riktigt trevlig runda trots det ihållande regnet där jag passade på att ställa lite frågor om hans medverkan.

Nästa vecka ska jag träffa Johan igen. När jag har avslutat en runda och sitter hemma i soffan och tänker tillbaka så slår det mig att jag nästan aldrig tänker på det Johan har sagt åt mig göra under en runda. Ändå gör jag det utan att tänka på det. Det borde väl betyda att jag har fått in det som rutin.

Min gymträning flyter på som vanligt, tror jag ska kontakta Linda snart för att se om det är dags för ett nytt träningsschema.

Ha det bra alla!

Mvh Kristian

Kämpar på i värmen 2018-06-15

Bitarna börjar falla på plats, känns som att allting går åt rätt håll. Jag har inte gått så många rundor som jag planerat, däremot har jag lagt betydligt fler timmar på ranchen, puttinggreenen samt närspelsområdet. Träffade Robin i Måndags för en driver lektion. Man har en känsla om hur sin sving ser ut. Min såg inte alls ut som jag trodde när jag fick se en film Robin spelade in på mig. Nu vet jag varför drivern inte fungerar och vad jag ska ändra på. Kommer bli många timmar på ranchen för att öva in det nya, hoppas jag löser det.

Har hunnit med att spela 3 rundor under veckan.

Onsdagsgolfen och GP golfen samt en trevlig sällskapsrunda med Claes Sarbaek på Ale gk.

Ha de bra i värmen alla. 

//Kristian

Fokus på puttning 2018-06-15

Bunkerslag börjar bli roligt! Känns som det äntligen har släppt. Efter ett par pass i bunkrarna borta vid övningsgreenen har det äntligen släppt. Visst finns det fortfarande enormt svåra bunkerslag men med stolthet kan jag nog säga att jag behärskar ett standardslag från bunkern nu.

Träffade Robin i lördags för en puttlektion. Saker vi ändrade på var

  • Ha underkroppen stilla (innan följde höften med i slaget)
  • Vinkla puttern lite framåt (hade en tendens att slå slaget med loft vilket tenderade i att bollen studsade iväg)
  • Se till att ha hela klubbhuvudet i marken (hade bara hälen i innan)
  • Jobba med tempot, samma tempo i baksving som framsving (hade en väldigt kort baksving som jag accelererade genom framsvingen, vilket gör det väldigt svårt att få en längdkänsla)

Jag fick med mig tre st övningar som jag kommer lägga mycket tid på. Ska bli roligt att se hur min puttning kommer att utvecklas. Jag har fört lite statistik och jag har idag ett snitt på 40 puttar / runda. Hoppas kunna förbättra det med dessa övningar och justeringar.

I helgen har vi haft besök av min mor och bror med familj, vi passade på att fira morsdag med en brunch på Robins. Det var mycket gott!

Ha det bra

//Kristian

Nystart 2018-05-22

Efter en lite lugnare vecka är det nu fullt fokus på ”Gör om mig” igen.

Träffat både Robin och Linda under veckan som gått. Linda gav mig ett riktigt tufft träningsschema. Tidigare har fokus legat på bål och balans träning, nu kör vi mera styrka samt kondition i roddmaskinen. Linda ville att jag skulle börja med 2000m eller 10 min. Rodde över mållinjen på 8 min 13 sek! Åratal sen jag var så trött. Skam den som ger sig. 

När jag träffade Robin gick vi igenom pitch, chip och bunkerslag. Bunkerslag har varit lite av en Akilleshäl för mig. Fick jättebra tips och tycker själv att det blev bättre redan under lektionen. Tänk om jag kan gå ner i en bunker med självförtroende. Tror inte det ligger allt för långt bort i tiden. Jag fick beröm av Robin för min pitch och chipteknik, samt mitt resonemang inför vilken klubba jag ska använda i olika situationer. Vi gjorde endast några små justeringar, kändes jättebra.

Helgen har tillbringats i Skåne, närmare bestämt på Elisefarm och Vasatorp för att fira en nybliven 50åring, Björn Fahlgren. Vi var 12 st som spelade på Elisefarm fredag och lördag. Spelschemat var 9 hål scramble och 18 hål singel första dagen sen avslutade vi med 18 hål fyrboll bästboll samt 9 hål greensome. Totalvinnare blev Rickard Hoff som hade toppat formen och utklassade alla i singelspelet -7. För min egen del så fungerade spelet bra, lyckades t.o.m sänka mig på singelrundan. På vägen hem stannade vi till på Vasatorp och spelade Classic Course. Även där spelade jag riktigt bra, tyvärr så kan jag fortfarande inte hantera min driver. Så J5 har fått agera utslagsklubba hela helgen. 

Ha de gott

//Kristian

Vilovecka 2018-05-15

Eftersom jag känt mig sliten både fysiskt och psykiskt var tanken att jag skulle vila upp mig denna veckan, eller rättare sagt passa på att måla om huset. Fysträningen har jag lagt på is hela veckan i samråd med Linda. Hade även tänkt att ta det lugnare med golfen. Blev inte riktigt som jag tänkte. Har stått mycket på rangen och tränat på grunderna vilka känns mycket bättre igen. Har även hunnit med en custom fitting som genomfördes av Johan N och vi pratade mycket om wedgar och olika slipningar på sulan. Det är en hel vetenskap om alla dessa olika varianter, hur och när man ska använda dom.

 

Har även hunnit med att spela 2 tävlingar. Onsdagsgolfen och Gökottegolfen där resultaten blev 71 resp 73. Även att jag gör ganska många skitslag går jag på mitt hcp. Veckans utropstecken var min birdie på sjuan, bara ett par cm från att sätta en eagleputt. En annan rolig sak som hände under veckan var att min fru blev klar med sina lektioner för grönt kort. Nu blir det ut och köra fadderrundor. 

Med facit i hand så blev det inte så mycket vila från golfen som jag tidigare tänkt. I fredags slog det mig att det var första dagen sen ”Gör om mig” startade som jag hade en golffri dag.

På tisdag ska jag träffa Robin för en närspelsgenomgång. Där har jag många slag att hämta.

Ha de gott

//Kristian

Berg- och dalbana 2018-05-09

Under veckan som gått har jag hunnit med 4st 18 hålsrundor. Vasatorp TC i Tisdags spelades i kraftig vind och ösregn. Spelet var helt ok, lyckades skrapa ihop 32p trots vädret.

Efter det var Onsdagsgolfen på tur och jag kom till banan med en go känsla. Vädret var fint, soligt och lätt vind. Trots bra väderförhållande spelade jag min sämsta runda denna säsong. 91 slag brutto. Kan summeras med ett ord ”katastrof” men lägger det bakom mig.

Kände att jag var tvungen att spela en runda igen för att se om onsdagen var en tillfällighet. Bokade in mig i en treboll på lördagsmorgonen och spelet satt igen, 37poäng och ny sänkning! Kändes skönt. I Söndags spelade jag en tävling ihop med Per på Lycke Gk, den tog lite drygt 6h. Det är nog den längsta rundan jag någonsin spelat. Hur hanterar man en sån runda mentalt?

Träffade även Johan i veckan. Vi summerade förra träffen och tog bort ett par punkter samt lade till ett par nya som jag ska fokusera på. Det kändes bra att få prata av sig igen och få ny feedback.

Börjar känna mig sliten i kroppen, har blivit väldigt mycket träning på både golfbanan och i gymmet. Lägger även en hel del tid på den mentala biten. Har fått en rutin i att lägga upp en strategisk spelplan innan mina rundor och ännu bättre är att jag håller mig till dem nästan hela tiden. Har även lärt mig att lägga mina dåliga slag bakom mig och se framåt. Positiva tankar!

Kämpar fortfarande med min driver. Jag vet ju hur jag ska göra i teorin men får inte till det i praktiken. Undra om en ny driver löser mitt problem?

Har en tendens att slå fade igen med mina järnklubbor, vet inte riktigt varför. Det får bli ett par ordentliga rangepass. Jag har ju allt nerskrivet hur jag ska slå för att få en draw. Ska se om jag kan träffa Robin en liten stund för att se om det är något lätt att rätta till.

Summering denna vecka blir ”berg- och dalbana”

Ha en go golfvecka. 

//Kristian 

Sänkning! 2018-05-01

Började veckan med en 18 hålsrunda, där jag utmanade mig själv från tee på mina ”mardrömshål”. Slog flertalet utslag på dessa hål och pressade mig själv att sikta ut till höger. Till min förvåning så landade de flesta bollarna på fairway istället för som vanligt, långt ut till höger. Känns som att träningen börjar ge resultat!

Spelade Onsdagsgolfen med Henrik, Oliver och Markus. Jag spelade riktigt bra och gjorde årets första sänkning, trots att det blåste och var ganska svårspelat. Jag avslutade tyvärr med en dubbelbogey efter att ha missat en putt på under 50cm. Surt!

Nu har jag kört mitt nya träningsschema i en vecka som jag fick från Linda. Kommer att köra på med det i två veckor till innan det är dags för en ny träff. Som jag skrev förra veckan så ligger fokus på balans vilket är en utmaning för mig då jag aldrig aktivt tränat balans tidigare.

Avslutade veckan med en 18 hålsrunda. Spelet var väldigt upp och ner. Inte alls den stabilitet som jag letar efter, trots det skrapade jag ihop 35p

Det mest positiva med veckan är att jag börjar känna mig tryggare från tee med min driver.

Nästa vecka har jag planerat att spela Vasatorp TC, Onsdagsgolfen och Lycke Gk. Ska även träffa Johan för andra gången.

//Kristian

Träning och träningsvärk 2018-04-24

Förra söndagen gick jag min andra runda för säsongen, det var ett riktigt busväder. Trots det dåliga vädret gick jag runt på 84 slag brutto 73 netto. Mina järnslag blir bara bättre och bättre.

I måndags träffade jag Robin. Jag fick beröm för mina järnslag. Skönt att få ett kvitto på att träningen går åt rätt håll. Vi gick även igenom mina träklubbor. Här står jag för smalt och för långt från bollen vilket tenderar att jag står på tå. I baksvingen lyckas jag inte rotera höften tillräckligt mycket. Det gör att jag nästan bara slår med armarna. Fick en lista med punkter jag ska träna på för att få ordning på träklubborna.

Var även förbi shopen och hämtade ut 2 tröjor, ett par skor, 3 dussin bollar samt 3 handskar. Jättetacksam!!

I tisdags träffade jag Johan för första gången. Att träffa en mental coach är något helt nytt för mig. Jag gick dit helt utan några förväntningar. Fick verkligen en aha upplevelse. Finns så mycket att göra för att förbättra sig mentalt inför ett slag/runda. Har nu ett par nycklar jag ska jobba med för att se om dom passar mig. Hann även med att slå ett par hinkar med min spoon. Känns som att slagen börjar räta ut sig.

Så var det äntligen dags för Onsdagsgolfen. Fick i uppgift av Johan att göra en strategisk spelplan och hålla mig till den. Flera gånger under rundan var jag nära att frångå den men jag lyckades hålla mig och följa den. Rent resultatmässigt hamnade jag på 76 slag netto trots att jag gjorde 4 dubbelbogey och en trippelbogey. Känner att jag måste lära mig att hantera mina träklubbor. Dom användes bara vid tre slag på hela rundan. 

I Torsdags träffade jag Linda och fick ett nytt träningsupplägg. Fokus denna gång blev balans. Känner att två veckors bålträning har gett resultat. Jag har kört Lindas pass 3 dagar 1 vilodag rullande. Känns riktigt skönt att ha kommit igång med lite gymträning i kombination med balans och smidighetsträning.

Gick även ut 9 hål. Gjorde min bästa runda någonsin. 37 slag brutto. Missade en eagleputt på 7an med några centimeter. Gjorde birdie på hål 4, 7 och 9.

I Söndags spelade jag och en kompis som heter Mathias Golfhäftet Trophy på Harabäckens Gk, spelformatet var Greensome. Resultatet pratar vi inte om utan vi lägger det bakom oss och går vidare.

Ha de gott

//Kristian

Första veckans träning av Gör Om Mig 2018 2018-04-16

Satt i bilen på väg hem från jobbet när Robin ringde. Blev både nervös och glad när han presenterade sig och sa att jag hade blivit uttagen till ”Gör om mig”.

Projektet hade startdatum 1 April. Kändes inte jättebra att berätta att jag skulle åka till Hemsedal påskveckan, så vi satte ett nytt startdatum en vecka senare. Hemma från skidresan utan brutna armar och ben började jag med att träffa Robin för en första lektion.
Vi gick igenom vilka mål jag har med denna utmaning.
Rent hcp mässigt satte vi upp målet att försöka gå ner från dagens 9,7 till 6,7.

  • Klara av en runda med minst 9 par och ingen dubbelbogey.
  • Kunna slå en kontrollerad draw eller fade
  • Höja min lägstanivå
  • Lära mig slå i en bunker
  • Bli säkrare från tee


Man ska ha ett grundslag som man känner sig trygg med. För mig känns en fade mest naturligt. Efter att ha gått igenom mina järnslag, vilket kändes helt ok var det dags för drivern. Tur att det har kommit upp nytt högre staket längs högersidan.                                                               

Hur vi än gjorde lyckades vi inte få bort min slice. En bit in på lektionen föreslog Robin att jag skulle ändra mitt grundslag till en draw. På det sättet ska det tydligen vara enklare att lära mig slå med min driver.                                                                                                                     

Känns väldigt bra att vi kom fram till en grunduppställning vi kan jobba vidare med. Har nu på mig till nästa lektion att öva in ett nytt svingspår och om det sitter gör vi ett nytt försök med min driver.                                                

Senare samma dag var det dags att träffa Linda för första gången. Skrämmande hur svag i bålen man är, här blir det till att ligga i. Jag fick ett schema som jag ska följa i två veckor för att få upp någon så när grundstryka samt bli lite rörligare.

Efter ett par dagar och många hinkar på rangen kom min fade tillbaka. Som tur var så kom Robin ner och hjälpte mig. Det visade sig att jag omedvetet ställde upp med mina axlar alldeles för öppet. Snabbt fixat, grym feedback.                         
I fredags öppnade banan och jag gick 18 hål. Det gick som förväntat, ett par slag sämre än mitt hcp. Årets första runda är ju alltid lite svårare. Rundans höjdpunkt var hål 8 där jag lyckades göra en birdie.


Ses på Forsgården!


//Kristian